De aanwezige (steun-) fractieleden gingen o.a. met Humanitas en stichting Schuldhulpmaatje in gesprek. Het was een informatieve middag met memorabele momenten. De openluchtsetting in de speeltuin werd verstoord door fikse regenbuien. Gelukkig boden de bouwers van de feesttent in het park aan dat daar de Soamloop overdekt voortgezet kon worden. Al werd het ook daar een uitdaging om elkaar goed te verstaan door het aanhoudende geroffel van de regen op het tentdoek.

Armoede is meer dan een lege portemonnee. Het is een leven waarin uitsluiten een rol in speelt, waar dagelijkse gevechten en veel stress om waardigheid en gezondheid een rol spelen. Deze speeltuin in het hart van Grootegast is de plek waar veel mensen met een kleine beurs hun vakantie vieren. Picknicken, op de fiets of lopend en voor de kinderen lekker spelen.

Bestuurslid Voedselbank Westerkwartier Anna Veeneman liet het nieuwste kinderkookboek “Kookkunsten” zien dat tot stand is gekomen voor en door kinderen. En ze vertelde over de wens om vaker en op meer plekken kookworkshops voor kinderen te organiseren, want (kennis van) gezond eten begint als je jong bent. Ingrid de Bruijn van Humanitas vertelde o.a. over menstruatiearmoede en het ondersteunen van mensen door met één contactpersoon naast de mensen te zitten en samen te kijken welke regelingen van toepassing zouden kunnen zijn. ‘Het is niet fijn wanneer mensen voor verschillende regelingen steeds dezelfde gegevens moeten invullen in aparte formulieren’, vertelt Ingrid. De aanwezige vrijwilligers van Schuldhulpmaatje (coördinator Henk Martini, bestuurslid André de Jong en maatje Bertus Veldman) ondersteunen de hulpvragers ook zo lang het nodig is.

De samenwerking van de organisaties Humanitas, Schuldhulpmaatje (beide vrijwilligersorganisaties) en de professionele organisatie Sociaal werk De Schans kan nog veel beter, geven de aanwezigen aan. De gezamenlijke ‘triagetafel’gesprekken waarbij op basis van anonieme cases gekeken wordt welke organisatie het meest passend kan ondersteunen, worden door Humanitas en Schuldhulpmaatje zeer gewaardeerd. Dat is anders voor de Potjeswijzer, de website van de gemeente waarop alle ‘potjes’ vermeld staan. Reina is lid van een panel van mensen die in armoede leven en ook zij gaf aan dat de website voor veel mensen lastig te benaderen is. “Niet alle voorzieningen staan hierop vermeld en voor elk potje moet weer een apart formulier ingevuld worden. Na een eerste kennismaking met de Potjeswijzer haken veel mensen weer af. We weten dat er verbeteringen worden aangebracht en we houden scherp in de gaten wat het effect daarvan zal zijn.