Daarom nam GroenLinks-raadslid Klaas-Wybo van der Hoek het initiatief voor een motie daarover. Klaas-Wybo: “Je denkt dat het alleen gaat om ruimtelijke ordening. Maar er spelen veel meer zaken zoals stedenbouwkunde, energie, economie, verkeer, verduurzaming, licht- en geluidshinder. Uiteindelijk gaat het om de leefbaarheid van de dorpen aan die kant en uiteindelijk geheel Westerkwartier.

Je krijgt de indruk dat wij in Westerkwartier de lasten krijgen te dragen van de ontwikkelingen aan de rand van de stad en de lusten in de stad kunnen worden genoten. We moeten geen afvalputje worden van allerlei grootschalige stadse bedrijven- en kantorenterreinen. Den Horn mag geen Westpoort-4 worden. Of Aduard geen Zernike-2.

Om te voorkomen dat deze ontwikkelingen leiden tot burenwrijving of zelfs burenruzie, moeten we een gemeenschappelijke visie ontwikkelen over de ontwikkeling van de grensgebieden. Laten we de aanpalende gemeente Noordenveld er ook bij betrekken.”

De motie draagt het college op:

  • in te zetten op een optimale afstemming bij de westkant stad;
  • met de gemeenten Groningen en Noordenveld  te komen tot een gezamenlijke visie voor de ontwikkeling van dit gebied, rekening houdend met de belangen van de inwoners van Westerkwartier en Noordenveld
  • hierbij de rol van en de afstemming met de provincies te betrekken, in het bijzonder op het gebied van infrastructuur en verbindingen;
  • over de visievorming en plannen goed te communiceren met de omwonenden en nabij liggende dorpen;
  • over de voortgang hiervan aan de raad te rapporteren.

De motie is uiteindelijk unaniem aangenomen door de raad.

Om elke zweem weg te nemen dat hij op een burenruzie uit is, heeft Klaas-Wybo de motie als titel “Goede Buren” gegeven. Bovendien heeft hij zijn directe GroenLinks-collega in de raad van Groningen, Hans Sietsma, uitgenodigd om in het voorjaar een fietstocht te maken langs de Westerkwartier-rand van Groningen: “We kunnen dan stad vanuit de Westerkwartier-kant laten zien.” Hans heeft laten weten dit leuk te vinden en uit te zien naar deze tocht.