Woensdag 12 juli 2023 sprak Annemiek KleinJan, fractievoorzitter van GroenLinks Westerkwartier tijdens de algemene  beschouwingen over het borgen van welzijn, welvaart en wendbaarheid.

“Mamma, wat is skeletbouw?” Mijn dochter had vorige week een toets kunstgeschiedenis. Het ging onder andere over gotische kerken en de uitvinding van de skeletbouw. Tja, met mijn anatomische kennis kwam ik een heel eind met het antwoord op haar vraag. Je hebt namelijk botten voor de stevigheid en ter bescherming van je organen en daarom heen heb je dan spieren en bindweefselstructuren, die onder andere belangrijk zijn voor de veerkracht.

En eigenlijk is deze bouwconstructie ook te vergelijken met de opbouw van een gemeente.

Onze wensen voor een stevige en veerkrachtige constructie van de samenleving in Westerkwartier wil ik graag in deze beschouwing toelichten. “In welke samenleving wil je leven?” is de vraag die Klaas-Wybo mij vaak stelt. Al decennia staat in onze samenleving het individu centraal en wat heeft het ons opgeleverd? Wanneer individualisme leidt tot egoïsme hebben we volgens mij echt een verkeerde bouwtekening gebruikt!

Gelukkig kennen jullie ons koppig optimisme en weten we ook nu de juiste vragen te stellen en te komen met antwoorden. De belangrijkste vraag voor de komende periode is hoe wij de samenleving opnieuw vorm gaan geven en dat is echt noodzakelijk vanwege de geopolitieke ontwikkelingen, de klimaatveranderingen etc. Politiek en bestuur die zich eenzijdig richten op economische groei, zonder oog voor klimaat en verdelingsvraagstukken hebben ons weinig gebracht. In mijn vorige beschouwingen sprak ik over drie jongeren: Teun, Ezra en Chantal. Zij kwamen met hun oplossingen voor Westerkwartier.

Ik zou deze beschouwingen willen ophangen aan drie belangrijke beroepen uit de bouw: de architect, de aannemer en de metselaar. De fractie van GroenLinks heeft een duidelijk opdracht aan dit team. Onze opdracht bestaat uit het borgen van de drie W’s. Ons antwoord op de grote uitdagingen van de komende periode. 1. Welzijn 2. (brede) Welvaart 3. Weerbaarheid Deze drie horen een veilige plek te hebben in de (skelet)bouw van Westerkwartier.

Lees verder 👇