Daarbij werkt het Waterschap samen met de provincies Drenthe en Groningen, de gemeenten Noordenveld en Tynaarlo, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Drentse Landschap, LTO-Noord en het Kadaster. Het gebied omvat in totaal zo’n 2500 hectare. De waterberging Onlanden in Noord-Drenthe is het antwoord op de wateroverlast van Groningen. Westerkwartier wordt daardoor ook beschermd. Het motto voor het herinrichten van dit gebied is: “Natte natuur voor droge voeten.” De steeds heviger wordende neerslag wordt opgevangen in dit gebied. Het teveel aan water dat in de Kop van Drenthe valt, stroomt dan De Onlanden in. Het voorkomt overbelasting bij de afstroom in Westerkwartier, bijvoorbeeld van het gemaal De Waterwolf (Electra, Lammerburen). Van het Waterschap kregen de gasten informatie over waterveiligheid voor inwoners, de werking van de waterberging, de combinatie van waterberging en natuur, de rol van de provinciale en gemeentelijke overheden.
Op de fiets gingen de gasten het gebied in.
PvdA-raadslid Mark Veenstra: “Het was een erg leerzaam werkbezoek. We zijn er ons weer van bewust dat zo’n waterberging in de naburige gemeente ook heel goed is voor ons Westerkwartier.”
GroenLinks-raadslid Klaas-Wybo van der Hoek: “Goed te zien dat Waterschap Noorderzijlvest waterberging en natuur samen laat gaan. Het is belangrijk dat er tegelijkertijd zo goed mogelijk met de landbouw wordt omgegaan.”