“Dikke grijze, of witte rookpluimen komen er vandaan en er hangt een zware rooklucht in de buurt. Ook zie ik dat er vaak gestookt wordt op momenten dat er weinig wind staat en de stookwijzer aangeeft dat er beter niet gestookt kan worden omdat de rook niet wegwaait. Persoonlijk heb ik daar met mijn astma veel last van. Ik ben vast niet de enige aangezien astma voorkomt bij ongeveer 1 op de 10 mensen in Nederland.” (Einde citaat.)

“Ze stoken ook bij windstil en mistig weer, en ik heb het idee dat het niet goed gedroogd hout is. Heel vaak stinkt de hele omgeving naar rook, en trek het in de woning. We kunnen dan geen raam of rooster op zetten voor frisse lucht . De gemeente heeft toch ook een zorgplicht voor gezondheid en welzijn van burgers?” (Einde citaat.)

Deze citaten komen uit de ingekomen brieven van bezorgde inwoners. De fractie van GroenLinks ontvangt regelmatig meldingen van inwoners die lichamelijke klachten ervaren door houtstook. Wij nemen de gezondheid van onze inwoners zeer serieus. Het ontbreken van goed landelijk beleid is voor hen een groot gemis. 

De fractie van GroenLinks denkt dat we meer moeten doen aan het informeren en beschermen van onze inwoners, dat we nog meer moeten laten zien dat we de klachten serieus nemen en dat het aansluiten bij het schone lucht akkoord een mogelijkheid is om onze gemeente een keer goed op de kaart te zetten

De wethouder heeft na de bespreking toegezegd om binnen drie maanden met een raadsinformatiebrief te komen met de voor- en nadelen over het aansluiten bij het schone lucht akkoord.