De fractie wil dat de gemeente met de betrokken organisaties tot een Landbouwakkoord komt. Daarin wordt verwoord dat de gemeente de omvorming van de landbouw bevordert naar een duurzame en biologische productie. Landbouwers en hun bedrijven die voor zo’n productie kiezen, krijgen voorrang in het gemeentelijk beleid. Tegelijkertijd dient de gemeente zich dan heel sterk in te zetten voor het behoud van die bedrijven.

Fractievoorzitter Klaas-Wybo van der Hoek: “Met dit Manifest willen we op een positieve manier de discussie over de toekomst van de landbouw voeren. Die is belangrijk voor gezond voedsel en ons landschap. Bij de beantwoording van de vragen over die toekomst hebben boeren, burgers en buitenlui elkaar nodig. Boeren en boerinnen kunnen dat niet alleen. Burgers en buitenlui kunnen dat niet zonder boeren en boerinnen. Met alle tegenstellingen en uiteenlopende belangen die er bestaan, moeten boeren, burgers en buitenlui er samen uit komen. De sfeer van verharding in de verhouding tussen de groepen moet doorbroken worden.

Boeren en boerinnen krijgen al jaren lang een te lage prijs voor hun producten. Daardoor wordt de schaalvergroting aangejaagd. Als zij een eerlijke prijs krijgen, kan meer aandacht uitgaan naar kwaliteit, landschap en milieu. En wij zijn optimistisch: we zijn ervan overtuigd dat de noodzakelijke omslag gaat lukken. Boeren en boerinnen hebben de afgelopen decennia laten zien dat zij zich
kunnen aanpassen en heel goed in staat zijn te innoveren. Bovendien boeren verschillende boeren en boerinnen -ook in Westerkwartier- al heel goed duurzaam, natuurinclusief en biologisch of zijn ernaar op weg. Daar heb ik grote bewondering voor”

De fractie van GroenLinks geeft aan dat de directe zeggenschap van de gemeente over het landbouwbeleid niet groot is. Tegelijkertijd kan de invloed via andere gemeentelijke beleidsterreinen -zoals het ruimtelijk- landschaps- en economisch beleid- wel van grote betekenis zijn en zeker helpen.