GroenLinks-kandidaat Natasja Bennink: “Als we willen dat we in een maatschappij wonen waarin mannen en vrouwen een gelijkwaardige positie hebben, moeten we dat ook kunnen aflezen aan de straatnamen. Wij willen graag dat in onze gemeente veel meer straten, pleinen en plantsoenen naar bijzondere vrouwen worden vernoemd. Laat ze een voorbeeld zijn voor vrouwen en meisjes van nu.”

In de stad Groningen draagt slechts ongeveer 10 procent van alle straten die naar een mens vernoemd is, de naam van een vrouw. In Westerkwartier zal dit waarschijnlijk niet veel meer zijn. Naar aanleiding van gesprekken, met onder andere Iris van den Brand en Sanne Meijer, schrijfsters van een boek over Groninger vrouwen in de geschiedenis, zijn drie vrouwen geselecteerd die hun sporen hebben achtergelaten in de geschiedenis van het Westerkwartier. Het boek van Iris en Sanne komt in oktober 2022 uit. 

De geselecteerde namen zullen aan de Straatnamencommissie van Westerkwartier worden overhandigd. Om hun actie op een ludieke manier te ondersteunen is in het dorp Zuidhorn een naambordje opgehangen van één van deze bijzondere vrouwen: Katrijn Huizinga (1907 – 1990).

Katrijn Huizinga was tijdens de Tweede Wereldoorlog koerierster van het verzet in Tolbert. Ze werd aan het einde van de oorlog verraden. In juni 1944 werd ze opgepakt en naar het Scholtenshuis gebracht. Ze werd doorgevoerd naar Vught, gedeporteerd naar Ravensbrück en later naar Dachau. In mei 1945 werd ze bevrijd door Amerikanen. Uiteindelijk is ze weer teruggegaan naar Tolbert.

De twee andere inspirerende vrouwen zijn :
 Duifje van Essen-Denneboom (1922 – 1945): geboren in Leek als telg van de bekende Leekster familie Denneboom. In de oorlog trouwde ze met de Joodse Leo van Essen en samen hadden ze plannen om naar Palestina te emigreren. Beiden zijn gedeporteerd naar Auschwitz, waar Leo van Essen is vermoord. Duifje werd op de zogenoemde ‘Dodenmars’ doorgevoerd naar Bergen-Belsen – waar ze van uitputting en ziekte is overleden, drie weken voordat de Britten het kamp kwamen bevrijden.
 Riek Sennema  (1908-2003): koerierster voor het verzet in Zuidhorn. Ze werd opgepakt en liep op 12 april 1945 de ‘Vrouwenmars’ van kamp Westerbork naar Grijpskerk.

GroenLinks-kandidaat Milena Bleeksma: “We weten dat we met onze actie niet de gehele problematiek gaan oplossen, maar aandacht voor het verbeteren van de balans tussen mannen en vrouwen is hard nodig. Ook in het straatbeeld.”

De vrouwen staan open voor meer suggesties van inwoners. Ze geven die graag door aan de commissie die zich bezighoudt met straatnamen in de gemeente Westerkwartier.