De fractie van GroenLinks volgt dit proces nauwlettend:

In de raadsvergadering van 22 april 2020 en het raadsoverleg van 18 mei 2020 hebben wij intensief van gedachten gewisseld over het “opschorten van de handhaving” op het illegaal dempen van een sloot in het Middag-Humsterland (nabij Niehove). Ook in de beantwoording van vragen van onze fracties d.d. 7 juli 2020 bent u daar nogmaals op in gegaan. U stelde dat de handhaving is opgeschort in afwachting van besluitvorming van de provincie over de “Actualisatie Omgevingsverordening Provincie Groningen”. U verwachtte die besluitvorming in het najaar van 2020 en u verwachte dat de beschermde status “karakteristiek” van de betreffende sloot zou vervallen in die actualisatie. Als dat zou gebeuren, zou automatisch het gemeentelijk bestemmingsplan worden gewijzigd en zou u een omgevingsvergunning aan de eigenaar kunnen afgeven.

Op 3 februari 2021 heeft de besluitvorming in Provinciale Staten over de “Actualisatie Omgevingsvergunning” plaatsgevonden. Zowel in het voorstel van het College van GS als in de conforme besluitvorming in PS is geen sprake van aanpassing van de beschermde status van de betreffende sloot.

Samen met de fractie van D66 stelden we de volgende vragen:

1. Hebt u in de afgelopen maanden overleg gevoerd met de betrokken landeigenaar en met de provincie over de te verwachten besluitvorming?

2. Wanneer en hoe zijn de eigenaar en de gemeente geïnformeerd over de besluitvorming van de provincie, die totaal het tegenovergestelde blijkt te zijn van wat u verwachtte en van wat u onze raad hebt voorgespiegeld in het voorjaar van 2020?

3. Klopt onze conclusie dat de beschermde, karakteristieke status van de betreffende sloot ook in het gemeentelijk bestemmingsplan gehandhaafd blijft?

4. Klopt onze conclusie dat de demping van de betreffende sloot daarmee onrechtmatig was, is en blijft?

5. Wanneer en hoe hervat u het handhavingsproces?

6. Wilt u onze raad volledig en onverwijld informeren over de stappen die u in deze onderneemt?

Aanvullend hierop hebben wij nog vragen over de vordering van de afspraken die gemaakt zouden worden met de provincie, het waterschap, de Gebiedsraad Middag-Humsterland en de Stichting Nationaal Landschap Middag-Humsterland:

7. Hoe staat het met de afgesproken nulmeting en het opzetten van een monitoringssysteem in samenwerking met de provincie? Is ook het waterschap Noorderzijlvest hierbij aangehaakt?

8. Wordt nu door zowel provincie als gemeente gebruik gemaakt van hetzelfde kaartmateriaal?

9. Welke afspraken zijn inmiddels gemaakt met de Gebiedsraad Middag-Humsterland en de Stichting Nationaal Landschap Middag-Humsterland over de samenwerking waar het gaat om de bescherming en de ontwikkeling van het Nationaal Landschap?

 

We wachten de antwoorden in spanning af!