De Fietsburgemeester

GroenLinks Westerkwartier wil in de nieuwe gemeente Westerkwartier een zogenaamde fietsburgemeester aanstellen.

Zo’n functie is niet alleen leuk, maar kan ook zeer nuttig uitpakken.

 

GroenLinks-raadslid in Leek en tevens kandidaat voor de nieuwe raad, Aartjan Feitsma: “De fietsburgemeester dient ervoor te zorgen dat er meer aandacht komt voor fietsen en de voorzieningen daarvoor. Met name voor de jeugd, die sterk afhankelijk is van de fiets. Wanneer kinderen en jeugd veilig en snel naar hun school, de sportclub, muziekles en dergelijk kunnen fietsen, hoeven ze minder vaak met de auto gebracht te worden. Bovendien profiteert natuurlijk iedere fietser van veiligere en snellere fietsroutes. De fietsburgemeester kan ook aandacht besteden aan het veilig gebruik van elektrische fietsen, onder anderen door ouderen.

Het bevorderen van de discussie hierover en het aandragen van mogelijke oplossingen zijn taken van de -overigens onbetaalde- fietsburgemeester. Door de onafhankelijke positie kan de fietsburgemeester gemakkelijker benaderd worden door inwoners. In Amsterdam is dit project begonnen met een prijsvraag op scholen. Uit alle ideëen die het fietsgebuik onder kinderen stimuleren koos de "echte " burgemeester het beste idee.”

Aartjan Feitsma wil in de nieuwe raad het initiatief nemen om een fietsburgemeester voor het Westerkwartier te laten benoemen.