Beste Frans en fractiegenoten,

Uit een winters Westerkwartier brengen we jullie graag de beste wensen over.

De verkiezingsuitslag van onze GroenLinks-PvdA moet ook jullie een goed gevoel geven. Het is immers een prestatie van formaat dat we met zo’n nieuwe politieke combinatie zetels winnen. Met stoom en kokend water moesten we die tot stand brengen. Het is bovendien historisch dat onze progressief linkse partijen nu samen optrekken. Dat was tientallen jaren de droom van velen, nu is het gelukt.

We weten dat de problemen waar jullie in Den Haag mee aan de slag gaan, ook de vraagstukken in onze gemeente zijn. Onze inwoners hebben woonruimte nodig, zijn bezorgt over het klimaat, hebben ondersteuning nodig wanneer er armoede is of wanneer er sprake is van laaggeletterdheid, boeren verdienen perspectief. We hebben te maken met energietransitie, stikstof, knelpunten in de zorg en de Lelylijn. Bovendien blijft voor Westerkwartier erg belangrijk dat de schade door aardgaswinning en gasopslag wordt afgedaan, naast het inlossen van de ereschuld. Wij zetten ons eveneens in voor ons Middag Humsterland, het coulisselandschap en de weidevogels zoals de grutto.

Verbinding en samenwerking met anderen horen bij ons. Een mooi voorbeeld hiervan zijn onze raadsbrede werkgroepen Dichterbij en Wenakker. De werkgroep Dichterbij richt zich op inclusie, samenwerking met inwoners en vergaderd steeds in Dorpshuizen. De werkgroep Wenakker bestaat uit de verschillende fracties en agrariërs. Als raad kijken we vooruit met de Vooruitkijkspiegel.

Al deze problemen en uitdagingen van onze inwoners laten ons niet onverschillig. Wij zeggen wel eens: we zijn niet onverschillig, we zijn juist verschillig. Dat verschil maken we door goed naar onze inwoners te luisteren en hen te vertegenwoordigen. Dat klinkt door in onze bijdragen en voorstellen.

Jullie moeten -net als wij- werken in een winters landschap, vooral figuurlijk. We gaan naast inwoners staan en hun zorgen zijn ook onze zorg. Vaak hebben ze hartverwarmende oplossingen. Niet zelden verwoorden ze onze idealen: eerlijker delen van macht, inkomen en kennis.

 In Westerkwartier werken we als GroenLinks en PvdA al een tijdje samen. Dat doen we met veel plezier. Het bracht ons een stevige positie in het college van B&W. De resultaten mogen er zijn: we gaan naar een socialer en groener Westerkwartier. En laten we eerlijk zijn: er is nog heel veel te doen. Maar het helpt wel als jullie je in de Tweede Kamer inzetten voor een goede positie van gemeenten en dus Westerkwartier, bijvoorbeeld met geld en goede wetten. Vraag niet wat Westerkwartier voor Den Haag kan betekenen, maar wat Den Haag voor Westerkwartier kan betekenen. Er staat veel op het spel de komende periode, we kunnen niet onverschillig zijn.

Beste Frans en fractiegenoten, ongetwijfeld zijn jullie nieuwsgierig geworden naar onze aanpak. Kom kijken en praten: je bent welkom bij ons in Westerkwartier! Kom als de grutto terug is gevlogen uit het verre zuiden. Dan tovert de lente hier een waaier aan kleuren groen. Die winter zal dan zeker weggesmolten zijn.

Annemiek Kleinjan, Sandra de Wit, Natasja Bennink, Mark Veenstra, Emil Klok, Myra Eeken, Klaas-Wybo van der Hoek.