Wetterskip Fryslân is van plan de Doezumertocht uit te baggeren. Voor de opslag van de bagger die daarbij vrijkomt, wil het langs deze tocht enkele baggerdepots aanleggen. Omwonenden geven aan dat de natuur en het landschap daardoor worden aangetast. Zij brengen ook naar voren dat er betere alternatieven voor handen zijn.

De gemeente Westerkwartier moet voor de aanleg van de depots een vergunning verlenen.

GroenLinks fractievoorzitter Klaas-Wybo van der Hoek: “Het gebied langs de Doezumertocht is nog niet zo lang geleden al door werkzaamheden aangetast zonder dat de gemeente daar tegen is opgetreden. Het is daarom goed, als de gemeente nu wel extra voorzichtig is met het landschap. Een serieus onderzoek naar mogelijke alternatieven is het minste dat de gemeente kan doen.”

De groep omwonenden hebben een brief naar de raad geschreven. GroenLinks wil deze brief graag op de agenda van het volgende raadsoverleg plaatsen, zodat deze kwestie besproken kan worden. Daarmee kan recht gedaan worden aan de inbreng van de omwonenden. Ook kan het college van b&w vertellen wat er allemaal speelt bij de vergunningverlening.