Lees onze inbreng:

GroenLinks kan zich prima vinden in de gestelde uitgangspunten, deze geven een duidelijke richting aan voor het afvalbeleidsplan. Alleen, wat onze fractie betreft mag het allemaal wat ambitieuzer. We lopen niet voorop waar het de hoeveelheid restafval en het percentage afvalscheiding betreft, terwijl we de inwoners wel een hoge mate van service – met bijbehorende kosten - bieden bij de mogelijkheden om te scheiden. En we laten ze ook nog betalen voor hetgeen niet gescheiden wordt. Blijkbaar is de financiële prikkel dan niet het belangrijkste - er is dan nog flink wat te winnen bij bewustwording. En er is ruimte voor initiatieven die mensen op een andere manier laten kijken naar afval.

We willen Van Afval Naar Grondstof, naar een circulaire economie waarin afval uiteindelijk niet meer bestaat. Wij denken dat onze inwoners dat ook wel willen, maar niet altijd weten op welke manier ze een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van afval – en wanneer afval eigenlijk een waardevolle grondstof is. Het project 100-100-100 draait om bewustwording; hoe kun je als burger je hoeveelheid afval verminderen. In een aantal andere gemeenten en regio’s is dit project succesvol uitgevoerd, met soms wel 75% minder afval als resultaat. Daarmee komt zelfs de oorspronkelijke VANG doelstelling van 30 kilo restafval pp per jaar weer in beeld. Laten wij die ambitie als Westerkwartier hoog houden. Het belangrijkste van het project 100-100-100 is niet direct het terugdringen van de hoeveelheid afval - daarvoor is het aantal deelnemers niet hoog genoeg – maar eerder de bewustwording en het delen van informatie en tips onderling. Een platform om het er ‘met elkaar’ over te hebben.

In de Motie 100-100-100 verzoeken wij het college:

  • na te gaan of het project 100-100-100 in 2023 in Westerkwartier kan worden uitgevoerd;
  • na te gaan welke rol Omrin / HRM hierbij kunnen spelen;
  • na te gaan op welke manier de communicatie moet worden ingericht om de beoogde bewustwording succesvol te laten zijn;
  • na te gaan welke kosten met dit project gemoeid zijn en welke opbrengsten verwacht mogen worden in termen van afvalreductie;
  • over de voortgang hiervan in het tweede kwartaal van 2023 aan de raad te rapporteren

 

Een interessante andere kijk op afvalvermindering en verhoging van circulariteit kan wat ons betreft ook zitten in het stimuleren van weggeefwinkels. Goederen die mensen niet meer nodig hebben maar nog prima een tweede leven kunnen krijgen, kunnen via een dergelijke plek naar mensen gaan die het goed kunnen gebruiken. Uitgangspunt bij een weggeefwinkel is dat er geen geld in omgaat zoals bij een kringloopwinkel en dat het geen doelgroep instrument is, zoals bijvoorbeeld de kledingbank. Kern is dat er geen nieuwe spullen gekocht hoeven te worden omdat er nog heel veel goede spullen in omloop zijn – die dan dus ook niet te snel bij het afval belanden. En we zijn ons er van bewust dat er her en der kleine particuliere initiatieven zijn in de vorm van weggeefkasten of –tafels, maar hoe sympathiek ook, dat zet niet direct zoden aan de dijk. Wij willen met deze motie juist oproepen om op grotere schaal met initiateven te komen – in welke vorm kan nader worden ingevuld.

Onze motie  weggeefwinkels verzoeken wij het college:

  • te onderzoeken op welke wijze weggeefwinkels of vergelijkbare initiatieven van inwoners in het Westerkwartier kunnen worden gestimuleerd;
  • na te gaan of verenigingen van dorpsbelangen hierbij een rol kunnen spelen en op welke wijze
  • over de voortgang hiervan in het tweede kwartaal van 2023 aan de raad te rapporteren

Een uitdaging die in de toekomst ligt, maar waarvan het goed is om alvast over na te denken, is het verwijderen en verwerken van oude zonnepanelen en batterijen van elektrische auto's. Die worden straks in grote getale aangeboden. Dit is zowel een groot probleem als een kans. Wellicht kan hier over worden nagedacht in het licht van het plan om te komen tot dat Park voor Circulaire Economie.

Wij zien uit naar een ambitieus afvalbeleidsplan!