De crises hebben diepe wortels. Pleisters plakken helpt niet langer. Bijvoorbeeld de klimaatverandering. Op grond van recent onderzoek van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCCD), de groep wetenschappers van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties, en eigen onderzoek komt het KNMI tot de conclusie dat de zeespiegel in deze eeuw stijgt met 1,2 meter. Mocht de ijskap op de Zuidpool nog sneller verdwijnen, dan wordt dat zelfs twee meter. Wester-kwartier houdt dan geen droge voeten.

Of bijvoorbeeld bij de wooncrisis. Het gebrek aan een goede verdeling van de woonruimte, jaagt de huizenprijzen op tot ongekende hoogte. Dat heeft een direct gevolg voor onze inwoners die graag in hun dorp willen blijven wonen. Dat beïnvloedt de leefbaarheid en de mobiliteit.

Op de verschillende terreinen lijkt de crisis van het vertrouwen in de overheid te gaan overheersen. Het vertrouwen in de landelijke overheid is van een kleine 70% gedaald naar een dieptepunt van iets minder dan 30%; het vertrouwen in de lokale overheid is geduikeld van zo’n 60 naar 50%. (‘De laag-vertrouwensamenleving: de maatschappelijke impact van COVID-19 in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam & Nederland’, november 2021). We hebben duurzame oplossingen nodig om de crises het hoofd te bieden. Voor duurzame oplossingen moeten we onze gemeente, onze samenleving en onszelf heruitvinden. We moeten heel anders omgaan met gezondheid, energie, klimaat, overheid en politiek. Op sommige gebieden moeten we opnieuw beginnen, op andere resetten en op weer andere de goede dingen blijven doen.

Moeten we zorgen hebben over al die crises? Zeker. Moeten we pessimistisch zijn over de oplossingen? Zeker niet. De overheid blijkt toch op korte termijn veel te kunnen. Onze inwoners hebben vaak mooie oplossingen met zorg-, -energie- en ander coöperaties, met verenigingen en ondernemerschap. En we kunnen inspiratie putten bij denkers, zieners en dichters van deze tijd.

Bij de jonge dichter Amanda Gorman bijvoorbeeld. Zij droeg op indrukwekkende wijze haar gedicht voor bij de inauguratieplechtigheid van de Amerikaanse president Biden.

“Want er is altijd licht. Als we maar moedig genoeg zijn om het te zien. Als we maar moedig genoeg zijn om het te zijn.”

(Vertaling door Karin Dunning en Kaj van der Plas.)

Lees onze gehele inbreng, de pitch en de moties.👇